TÜM YAZILARA DÖN

Pektus Ekskavatum(Kunduracı Göğsünde) Nuss ameliyatı


Pektum Ekskavatumda ameliyat dışı tedavileri denedikten sonra eğer başarısız kalıyorsak önce biz Nuss ameliyatını tavsiye ediyoruz. Donald NUSS yani ismiyle anılan Nuss ameliyatına kendi ismini veren Donald NUSS 1987 yılında kendi yaptığı kırk iki olgunluk alışmasında minimalize yöntemle bu göğüs duvarı deformitelerini düzeltilebileceğini bir makale ile dünyaya duyurdu ve bizde ilk defa 2000 yılında yayınlanan makalesinden bütün dünyada yaygınlaşan bu ameliyatın nasıl yapıldığını ve asıl başarılı olduğunu öğrendik. Türkiye’de biz bu ameliyatı ilk 2005 yılında gerçekleştirdik. Çok başarılı bir ameliyat vücutta herhangi bir doku çıkarılmıyor. İki tane iki yanda yapılan insizyonla göğüs kafesine yerleştirilen bükülmüş ve göğüsün almasını istediğimiz şekle getirilmiş bir barın iki taraftan yapılan insizyonlarla kamera eşliğinde karşı taraftan geçirilerek karşı taraftan çıktıktan sonra ameliyat sırasında çevrilerek göğüs kafesi kaldırılıyor ve yanda barın ucuna takılan bir kelebekle göğüs kafesi düzeltiliyor. Herhangi bir şekilde kaburgalara bir telle tutturma söz konusu değil. Göğüs kafesi bu şekilde mükemmel bir hale geliyor.

Dokularda bir harabiyet söz konusu değil. Kemiklerde kırıklık söz konusu değil. Bu iman tahtasının iki tarafındaki kıkırdakların esnekliğinden faydalanılarak göğüs kafesi düzeltiliyor. Açık ameliyata göre mükemmel bir ameliyat. Bütün hastalarda başarı yüzde doksana yakın doksan beşe yakın başarı elde ediliyor. Tek sakıncası en sık karşılaştığımız yüzde bir ile üç oranında karşılaşıyoruz. Kullandığımız metale bağlı içinde nikel var. Paslanmaz çelik, nikelle yumuşatılmış, nikele bağlı alerjiler ve alerji olması halinde de barı çıkarmak zorunda kalabiliyoruz. Onun dışında eğer ameliyat düzgün yapılmışsa doğru yapılmışsa herhangi bir şekilde komplikasyon söz konusu değil. Şu anda dünyada on bine yakın yapılmış Nuss ameliyatı var.

Deneyimli ellerde yapılması gerekiyor. Hangi merkezde yapılmasını istersiniz diye sorarsınız en az elli tane yapılmış ve yılda da yaklaşık yirmiye yakın ameliyatın yapıldığı merkezleri tavsiye ederim. Hastanın deformitesine göre uygun bar size (boyu) seçildikten sonra ameliyat planlanıyor ve hasta ameliyata alınıyor. Biz hastalarımızı genellikle ameliyat öncesi yatırıyoruz. Ameliyat günü sabahı ameliyathaneye iniyor. Ameliyat ortalama kırk beş dakika sürüyor ama ameliyathaneye giriş ve çıkış süresi bir buçuk saat. Daha sonra kendi odasına alıyoruz hastayı. Hasta odasında uyanıyor, tuvaletine kendi gidebiliyor ve dört gün içinde hastayı taburcu edebiliyoruz. Bu takılmış barları hasta eğer on beş yaşın altındaysa barı iki yılda çıkarmayı tavsiye ediyoruz.

On beş yaşın üstündeki hastalarda ise barın en az üç yıl vücutta kalmasını tavsiye ediyoruz. İdeal yaş ne zaman, ne zaman ameliyat olmamız gerekir diye aileler soruyorlar. İdeal yaş on iki – on altı çünkü on iki yaşın altında ameliyat olursa çocuk on- on yedi yaş arasında göğüs kafesi çok hızlı gelişiyor. Eğer yedi yaşında sekiz yaşında bar takmış düzeltmişseniz dokuz yaşında barı çıkarıyorsunuz tekrar göğüs kafesi hızlı gelişme döneminde tekrar çökebiliyor. O nedenle ideal yaş on iki-on altı hatta on üç-on dört daha ideal bir yaş olabilir. Bu dönemde yapılan ameliyatta göğüs kafesi on altı-on yedi yaşına doğru gerçek şeklini alıyor bir daha bar çıkarılsa bile çökmüyor. Biz şu ana kadar iki bine yakın minimal invaziv yöntemlerle Nuss ameliyatı yaptık. Ciddi bir komplikasyonla karşılaşmadık. Bar alerjilerimiz oldu. Onlarda titanyum bar kullandık. Diğer komplikasyonlar enfeksiyon komplikasyonları antibiyotiklerle düzelen komplikasyonlar.